History

Δείτε φωτογραφίες από τις προηγούμενες διοργανώσεις του BIM Conference και κατεβάστε τις παρουσιάσεις.


2023

The BIM Conference

Early Majority in Action

Παρουσία περισσότερων από 250 μηχανικών από την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη διεξήχθη το The BIM Conference, το συνέδριο που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην τεχνολογία του Building Information Modelling που αποτελεί παγκοσμίως τον key enabler της ψηφιακής εποχής της βιομηχανίας των Κατασκευών και Υποδομών.

  • Περισσότερα
Περισσότερα

Από το βήμα του συνεδρίου ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε ότι «το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να αναρτηθεί σε Διαβούλευση το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο και ο Οδικός Χάρτης για την Εφαρμογή του Building Information Modelling στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα συγκροτημένο πλάνο που περιγράφει τα βασικά βήματα, τον χρονικό ορίζοντα και τους απαιτούμενους πόρους για την υλοποίηση των παρεμβάσεων που προτείνονται». Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση, ύψους 550.000 ευρώ, από τη DG REFORM για την υλοποίηση ενός 2ου έργου για το ΒΙΜ, το οποίο αποτελεί συνέχεια του έργου για την υποστήριξη της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής και του Οδικού Χάρτη ΒΙΜ στην Ελλάδα.

Στις εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που έγιναν, πρόσφατα, στη χώρα, καταδεικνύοντας τη σημασία της μοντελοποίησης στον σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή και τη συντήρηση των έργων, αλλά και στη διασφάλιση της ανθεκτικότητάς τους αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Γιώργος Στασινός, υπογραμμίζοντας ότι αυτές «μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη πιο γρήγορης υιοθέτησης τέτοιων λύσεων». Τόνισε, εξάλλου, ότι το ΒΙΜ «έχει αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε. Δεν είναι απλώς ένα εργαλείο, αλλά μια συνεργατική εκ σχεδιασμού μέθοδος που αλλάζει τον τρόπο ενέργειας των μηχανικών και όσων ασχολούνται με τις κατασκευές» επισημαίνοντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός «δημιουργεί, επιπλέον, νέες ευκαιρίες επιχειρηματικής δραστηριότητας σε τεχνικές και μελετητικές εταιρείες και οδηγεί σε μία νέα λογική στην κατασκευή και λειτουργία ενός έργου».

Η επικεφαλής του Unit of Construction της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Katharina Knapton-Vierlich, δίνοντας το στίγμα της κοινοτικής πορείας, χαρακτήρισε ως «ζωτικής σημασίας» την υιοθέτηση του ΒΙΜ για όλες τις χώρες της ΕΕ και τόνισε το σημαντικό momentum για την Ελλάδα για την εφαρμογή του ΒΙΜ σε έργα του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα και παρουσίασε ενέργειες και πρωτοβουλίες της Κομισιόν για τη στήριξη της Αθήνας στο έργο αυτό.

Την υποστήριξη της EU BIM Task Group προς όλες τις χώρες-μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας αλλά και την Ελλάδα ειδικότερα παρουσίασε ο επικεφαλής της, κ. Jaan Saar.

Επιπλέον, 22 μηχανικοί από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν σημαντικά case studies και lessons learned από την εφαρμογή του ΒΙΜ σε έργα κάθε κλίμακας και χρήσης όπως: Έργα οδικού δικτύου και μεταφορών, βιομηχανικά κτίρια, γραφειακά και κτίρια εμπορικής χρήσης, τουριστικές υποδομές, οικιστικές υποδομές και άλλα έργα υψηλής λειτουργικής αλλά και αισθητικής αξίας για την οικονομική και κοινωνική ζωή. Τονίστηκε ακόμη η μείζων συμβολή του ΒΙΜ στην αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων και την επίτευξη των στόχων μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του δομημένου περιβάλλοντος και βιωσιμότητας συνολικά.

Το συνέδριο ήταν μια συνδιοργάνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και της BOUSSIAS Events και διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της EU BIM Task Group και είχε την Τιμητική Υποστήριξη των ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ και ΣΕΓΜ.

Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι εταιρείες: I4byDesign, PwC, SALFO, TUV Hellas (TUV Nord).

Download Presentations
2022

The BIM Conference

Paving the way towards implementation

Με τη συμμετοχή 240 και πλέον ιθύνοντων στελεχών του ψηφιακού μετασχηματισμού του κατασκευστικού κλάδου και των παρόχων τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών, πραγματοποιήθηκε το ΒΙΜ Conference, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στο Αμφιθέατρο OTEAcademy.

Το συνέδριο ξεχώρισε για το υψηλό επίπεδο των ομιλητών και το πλούσιο περιεχόμενό του, αναδεικνύοντας την αξία, τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις της ΒΙΜ στο Κατασκευαστικό Κλάδο. Early adopters διεθνών και εγχώριων εταιρειών διαχείρισης, παροχής υπηρεσιών ΒΙΜ καθώς και Developers και experts του κλάδου μοιράστηκαν use cases και λύσεις στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των κατασκευών, παραθέτοντας συνακόλουθα οφέλη όπως – μεταξύ άλλων – βελτιώσεις στην παραγωγικότητα, την αποδοτικότητα και την διαφάνεια στη κατασκευή.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων στάθηκε η διασύνδεση των ανθρώπων, των διαδικασιών και των δεδομένων ως προαπαιτούμενο για την επιτυχή μετάβαση στη ΒΙΜ και τη συνολική ψηφιακή μετάβαση των κατασκευών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εκπαίδευση και τη πιστοποίηση ως καταλύτη ουσιαστικών αλλαγών.

Download Presentations
2021

The BIM Conference

Σε τροχιά προαπαιτούμενου μπαίνει πλέον και στην Ελλάδα το τεχνολογικό οικοσύστημα BIM, με τα μεγαλύτερα των δημοσίων έργων που τρέχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα, τις επεκτάσεις και αναπλάσεις των σιδηροδρομικών υποδομών, να το έχουν ως προδιαγραφή. Το παραπάνω αναδείχτηκε μέσα από το BIM Conference, το συνέδριο που συνδιοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η BOUSSIAS. 

Η μελέτη σχετικά με τον υπολογισμό κόστους και οφέλους για τη χρήση BIM στους δημόσιους διαγωνισμούς που εκπόνησαν η EU BIM Task Group  και οι συνεργάτες της, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε συνέδριο κράτους – μέλους της ΕΕ. 

Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, η ΕΡΓΟΣΕ, παρουσίασαν τη χρήση ΒΙΜ στα έργα τους αλλά και κορυφαία αρχιτεκτονικά και κατασκευαστικά projects, από όλο τον κόσμο: Ο Πύργος του Πειραιά (PILA STUDIO), η Μαρίνα της Αγίας Νάπας στην Κύπρο (VAP Architects), το TETRIS Project στις Μπαχάμες (OOAK Architects), τα κεντρικά της αρχής ηλεκτροδότησης και υδροδότησης του Ντουμπάι – DEWA (EB Architects), το σιδηροδρομικό έργο υποδομής στην Εσθονία (ADT OMEGA) και άλλα σημαντικά έργα. 

Το συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της EU BIM Task Group και την Τιμητική Υποστήριξη της ΠΕΔΜΕΔΕ. 

Στρατηγικός συνεργάτης στην επικοινωνία ήταν το Archisearch. 

Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι εταιρείες: Elval Colour, Hill International, isZEB, Knauf, TUV Hellas, ISOMAT, OTEAcademy. 

Download Presentations